Hoe worden cliënten op de hoogte gebracht van het register? Gaan jullie het gebruik van het register (door cliënten) monitoren?
Het is inderdaad belangrijk dat cliënten op de hoogte worden gebracht van het register en dat het gebruik van het register geëvalueerd en gemonitord wordt. Hoe we dat gaan doen wordt uitgewerkt binnen het project.
Welke Specialistische verenigingen (SPV-partijen) zijn in dit stadium van het project betrokken?
Dit zijn de SPV-en die door de FGzPt als zodanig zijn erkend. Dat zijn er op dit moment 17. Zij worden door 5 afgevaardigden in de werkgroep vertegenwoordigd. Als een SPV niet erkend is wil dat niet zeggen dat die in de toekomst niet betrokken kan worden bij het landelijk register. Op het moment dat […]
De huisartsen hebben de website thuisarts.nl gelanceerd. Is het een idee om bij het gedeelte over psychische klachten een link te maken naar het landelijk register van psychologen?
In thuisarts.nl wordt al gebruik gemaakt van de richtlijnen en zorgstandaarden die door NIP en NVP geautoriseerd zijn voor de beroepsgroep. De nieuwe beroepenstructuur verandert dit niet. Een link vanuit het landelijk register van psychologen naar thuisarts.nl ligt niet voor de hand.
Wordt het register gekoppeld aan het lid zijn van een specialistische vereniging?
Het register zelf wordt niet gekoppeld aan het lidmaatschap van een specialistische vereniging. Aantekeningen die worden vermeld in het register kunnen wel gekoppeld zijn aan lidmaatschap of registratie van een specialistische vereniging. De criteria hiervoor worden op dit moment nog uitgewerkt. We proberen de administratieve handelingen voor professionals tot een minimum te beperken, bijvoorbeeld door […]
Hoe verhouden de specialismen zich tot de aantekeningen in het landelijk register?
Specialismen zijn van een andere orde dan aantekeningen voor aanvullende expertises op een methodiek of doelgroep. Een specialisme (zoals nu de KP en KNP) is een verdieping in een deelgebied van het basisberoep (zoals nu gz-psycholoog). Een specialisme heeft een eigen vervolgopleiding en een wettelijke registratie in het BIG-register (art. 14). De aantekeningen die in […]
Krijgt een gz-psycholoog generalist met meerdere aantekeningen meer verantwoordelijkheid, taken en bevoegdheden dan gz-psycholoog generalisten die dit niet hebben?
De aantekeningen leiden op zich niet tot een extra verantwoordelijkheid of bevoegdheid.Verantwoordelijkheden zijn gebaseerd op het beroep gz-psycholoog generalist en horen bij de BIG-registratie. Via extra scholing kan iemand wel meer bekwaam worden. Het kan zijn dat gz-psychologen generalist met bepaalde aantekeningen worden ingezet voor taken die aansluiten bij die expertise. Dit gebeurt nu ook […]
Wat komt er in het landelijk register?
Het landelijk register biedt helderheid voor cliënten en verwijzers. De bedoeling is dat de BIG-registratie erin wordt vermeld (basisberoep en eventueel specialisme(n) en één of meer aantekeningen van aanvullende expertises (aandachtsgebieden, methodieken, doelgroepen). Op één centrale plek is die informatie dan in te zien.
Moeten gebruikers voor die aantekeningen gaan betalen?
De werkgroep streeft ernaar dat de BIG-geregistreerde psychologen niet hoeven te betalen voor hun aantekening in het landelijk register van de beroepenstructuur. De werkgroep onderzoekt hoe het register in de toekomst financieel onderhouden kan worden.
Gaan de registers van de specialistische verenigingen zoals VGCt dan verdwijnen?
De registers van de specialistische verenigingen blijven actief. Het landelijke register van de Beroepenstructuur is een overzichtsregister, waarin de expertise van BIG-geregistreerde psychologen op één plek zichtbaar is. De aantekeningen zullen bijvoorbeeld zijn gekoppeld aan de registraties bij specialistische verenigingen die voldoen aan nog te bepalen criteria. Daarnaast hebben verenigingen zoals de VGCt ook registraties […]
Is het register voor alle psychologen?
Het landelijk register is er voor alle BIG-geregistreerde psychologen. Het is geen eigenstandig register, maar een overzichtsregister, een vindplaats om de expertise van gezondheidszorgpsycholoog-generalisten en specialisten KP-PT en KNP zichtbaar te maken voor cliënten, collega’s en verwijzers.