Het register voor PT wordt opgeheven. Wat betekent dat voor psychotherapeuten die in de toekomst niet (willen) voldoen aan de KP-eisen?
Voor alle psychotherapeuten zal een overgangsregeling opgesteld worden. Over de precieze inhoud van de overgangsregelingen zijn nog geen uitspraken te doen. Hiermee gaat de werkgroep dit voorjaar (2023) aan de slag. Psychotherapeuten die niet deelnemen aan de overgangsregeling zullen naar verwachting, bij de opheffing van het BIG-register Psychotherapeut, ook hun BIG-registratie als psychotherapeut verliezen. Wanneer […]
Klopt het dat het register van de psychotherapeut helemaal wordt opgeheven?
Ja, het artikel 3 beroep psychotherapeut komt op termijn (nadat iedereen voldoende tijd heeft gehad gebruik te maken van overgangsregelingen) te vervallen.
Hoe gaat dat met de overgang van gz-psycholoog-psychotherapeut naar KP-PT? In welk register kom ik dan? In het register gz-psycholoog generalist en in register KP-PT?
Voor alle gz-psychologen zal er een overgangsregeling opgesteld worden. Over de precieze inhoud van de overgangsregelingen zijn nog geen uitspraken te doen. Hiermee gaat de werkgroep dit voorjaar (2023) aan de slag. In het Advies Beroepenstructuur uit 2020 is wel de aanbeveling gedaan om de psychotherapeuten, die in het BIG-register geregistreerd staan als gz-psycholoog én als […]
Is het verstandig om in september 2024 nog met een PT- opleiding te beginnen?
Het is niet aan het programma Beroepenstructuur om een dergelijk individueel advies te geven. In het algemeen is het zo dat in de te ontwikkelen overgangsregelingen rekening gehouden zal worden met de professionals die nog in opleiding zijn. De overgangsregeling moet nog opgesteld worden. Hiermee gaat de werkgroep dit voorjaar (2023) aan de slag.
Op welke termijn is er meer duidelijkheid over de eisen t.a.v. toetreding tot KP-PT? Is dit ruim voor 2025 bekend of pas daarna?
Dit hangt samen met de overgangsregeling die de werkgroep voorbereidt. Hiermee gaat de werkgroep dit voorjaar (2023) aan de slag.
Wat betekent het voor (gz-)psychologen in opleiding tot psychotherapeut die afstuderen na 1 januari 2025? Worden zij nog opgenomen in het BIG-register als psychotherapeut?
Die groep wordt meegenomen in de overgangsregeling die de werkgroep voorbereidt. Hiermee gaat de werkgroep dit voorjaar (2023) aan de slag.
Is het niet duidelijker om de KP-PT ‘gz-psycholoog specialist’ te noemen?
De KP-PT is een specialisme van het basisberoep gezondheidszorgpsycholoog generalist en het is niet het enige specialisme. We kennen namelijk ook de klinisch neuropsycholoog. Omdat er twee specialismen zijn is de titel gz-psycholoog specialist niet duidelijk genoeg.
Als het besluit KP-PT van het CSGP naar de minister gaat voor instemming, wat gaat de minister er dan mee doen?
Op ambtelijk niveau zal het besluit getoetst worden aan de geldende Nederlandse en Europese regelgeving. Indien ambtelijk akkoord, wordt het – met eventuele vooraf afgestemde aanpassingen – ter instemming voorgelegd aan de minister. Die instemming wordt gepubliceerd in de Staatscourant.
Als de werkgroep klaar is, gaat er een voorstel naar het CSGP. Gaat het CSGP het werk van de werkgroep dan helemaal opnieuw doen?
Het College zal niet al het werk opnieuw doen, maar zal wel kritisch kijken naar alle onderdelen van het voorstel en daar waar nodig aanpassingen doorvoeren. Mocht er een groot verschil van inzicht zijn op bepaalde onderdelen van het voorstel, dan kan dat aanleiding zijn voor het College om deze onderdelen uitgebreider te onderzoeken.
Wat is de positie van het College Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog en Psychotherapeut (CSGP) bij het project KP-PT?
Het CSGP is nadrukkelijk betrokken bij het project specialisme KP-PT. Het CSGP is bevoegd om een nieuw specialisme in te stellen. Op verzoek van de stuurgroep heeft het CSGP dan ook de regie over dit project. Het CSGP vraagt uiteindelijk de minister om in te stemmen met het specialisme en de nieuwe titel KP-PT als […]