Klopt het dat het register van de psychotherapeut helemaal wordt opgeheven?
Ja, het artikel 3 beroep psychotherapeut komt op termijn (nadat iedereen voldoende tijd heeft gehad gebruik te maken van overgangsregelingen) te vervallen.
Is het niet duidelijker om de KP-PT ‘gz-psycholoog – specialist’ te noemen?
Nee, de KP-PT is een specialisme van het basisberoep gezondheidszorgpsycholoog- generalist en het is niet het enige specialisme. We kennen ook de klinisch neuropsycholoog. Omdat er twee specialismen zijn, is de titel ‘gz-psycholoog – specialist’ niet duidelijk genoeg.
Wat is de positie van het College Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog en Psychotherapeut (CSGP) bij het project KP-PT?
Het CSGP is bevoegd om een nieuw specialisme in te stellen. Op verzoek van de stuurgroep heeft het CSGP de regie over dit project. De werkgroep specialisme KP-PT staat onder voorzitterschap van het CSG. De werkgroep doet voorstellen voor het deskundigheidsgebied, het competentieprofiel en de overgangsregeling aan de stuurgroep, die deze vaststelt en doorsluist naar […]
Verandert mijn registratie als klinisch psycholoog en als psychotherapeut?
Ja, de afzonderlijke registraties KP en PT bestaan uiteindelijk niet meer. De KP-PT is een nieuw specialisme, waarin de inhoud van het bestaande specialisme klinisch psycholoog en het huidige beroep psychotherapeut geïntegreerd worden. Over de wijze waarop de overgangsperiode vormgegeven zal worden, moet de stuurgroep en vervolgens het CSGP nog een besluit nemen.
Waarom is gekozen voor samenvoeging van de beroepen psychotherapeut en klinisch psycholoog?
De overlap tussen de opleiding tot klinisch psycholoog en psychotherapeut is groot. Daarom is er gekozen voor de ‘klinisch psycholoog – psychotherapeut’. Dit betekent een nieuw specialisme met een opleiding waarin de twee huidige opleidingen KP en PT worden geïntegreerd.