Kunnen alle PT-ers via de overgangsregeling instromen als specialist KP-PT?
Voor alle psychotherapeuten (al dan niet ook gz-psycholoog) komt er een overgangsregeling. Over de precieze inhoud van de overgangsregelingen zijn nu nog geen uitspraken te doen. In het Advies Beroepenstructuur uit 2020 is de aanbeveling gedaan dat psychotherapeuten die in het BIG-register geregistreerd staan als PT én als gz-psycholoog, zonder extra voorwaarden kunnen worden geregistreerd […]
Worden de huidige gegevens / accreditatiepunten van het bestaande kwaliteitsregister van de NVP meegenomen bij de overgangsregeling?
Het Kwaliteitsregister psychotherapie is een privaat register van de NVP waarin bij- en nascholing van psychotherapeuten wordt bijgehouden. Als bij- en nascholing van psychotherapeuten van belang is voor de toepassing van de overgangsregeling, worden de huidige gegevens zeker meegenomen.
Moet een klinisch psycholoog of psychotherapeut gaan bij- of omscholen?
Dit wordt vastgelegd in de overgangsregeling, die de werkgroep KP-PT voorbereidt. In het Advies Beroepenstructuur uit 2020 is wel de aanbeveling gedaan om de huidige klinisch psychologen zonder aanvullende eisen in het nieuwe beroep KP-PT te laten instromen.
Komt er een speciale overgangsregeling voor zeer ervaren gz-psychologen met tevens een registratie als psychotherapeut naar het specialisme KP-PT?
De overgangsregeling naar het specialisme KP-PT moet nog opgesteld worden. Daarbij zal gekeken worden hoe om te gaan met zeer ervaren gz-psychologen die ook psychotherapeut zijn. Gz-psychologen die KP-PT willen worden, moeten net als nu de opleiding tot KP-PT gaan volgen, waarbij eventueel op basis van aantoonbare eerder verworven competenties vrijstellingen mogelijk zijn.