Wordt er in het programma Beroepenstructuur ook rekening mee gehouden met buitenlandse diploma’s en registraties zoals de Belgische WUG registratie (Wet uitoefening Gezondheidszorgberoepen)?
De nieuwe beroepenstructuur heeft in principe geen gevolgen voor de waardering van buitenlandse diploma’s. Iedereen die een opleiding in het buitenland heeft gedaan en zich wil inschrijven in het BIG-register GZ of PT wordt individueel beoordeeld door de commissie Buitenlands Gediplomeerden van het CIBG (ministerie van VWS). In veel gevallen volgt een aanvullend opleidingstraject onder […]
Is al bekend voor welke datum psychologen in opleiding (gz-psychologen of K&J-psychologen NIP) klaar moeten zijn met hun opleiding om meegenomen te worden in de overgangsregeling?
In de overgangsregeling wordt rekening gehouden met mensen die op dat moment nog in opleiding zijn tot gz-psycholoog of K&J-psycholoog NIP. De termijn waarbinnen een opleiding moet zijn afgerond is nog niet bekend. Hiermee gaat de werkgroep dit voorjaar (2023) aan de slag.
Begrijp ik het goed dat de overgangsregelingen per 1 januari 2025 ingaan? Of al eerder?
De overgangsregelingen worden dit voorjaar (2023) opgesteld. Ze zullen vervolgens in regelgeving vastgelegd worden, die per 1 januari 2025 in werking moeten treden. De overgangsregelingen gaan dus ook pas per 1 januari 2025 in.
Worden de huidige gegevens / accreditatiepunten van het bestaande kwaliteitsregister van de NVP meegenomen bij de overgangsregeling?
Het Kwaliteitsregister psychotherapie is een privaat register van de NVP waarin bij- en nascholing van psychotherapeuten wordt bijgehouden. Als bij- en nascholing van psychotherapeuten van belang is voor de toepassing van de overgangsregeling, worden de huidige gegevens zeker meegenomen.
Is er een inschatting te maken van de duur van de overgangsregeling voor het specialisme KP-PT?
Dit moet nog worden uitgezocht en moet in de overgangsregeling vastgelegd worden. Hiermee gaat de werkgroep dit voorjaar (2023) aan de slag.
Worden de opleidingsinstituten (RINO) meegenomen in de overgangsregeling? Zodat zij ook het juiste cursusaanbod kunnen bieden dat nodig is om aan de criteria voor overgang naar het specialisme KP-PT te kunnen voldoen?
De opleidingsinstituten zullen tijdig geïnformeerd worden over de overgangsregeling, zodat zij hun voorbereidingen kunnen treffen voor het juiste cursusaanbod.
Is er ook een werkgroep voor de overgangsregeling naar KP-PT?
De werkgroep die het project KP-PT uitvoert, buigt zich ook over de overgangsregeling.
Wie betaalt de kosten voor de overgangsregeling?
Dat is nog niet te zeggen. Een overgangsregeling is bedoeld voor de overgang van bestaande beroepen naar nieuwe beroepen (en voor hen die daartoe in opleiding zijn). Wat het voor elke individuele professional betekent, hangt van de overgangsregeling af. Die overgangsregeling moet nog opgesteld worden. Hiermee gaat de werkgroep dit voorjaar (2023) aan de slag.
Hoe gaan psychiaters met tevens een registratie als psychotherapeut mee in de nieuwe Beroepenstructuur en de overgangsregelingen? Komt er een overgangsregeling voor deze groep psychotherapeuten, zodat zij ook de titel KP-PT kunnen voeren, zonder eerst de opleiding tot gz-psycholoog te hebben gevolgd?
Daar is nu nog niets over te zeggen. In de overgangsregeling zullen de psychiaters met een registratie als psychotherapeut wel worden meegenomen. Wat dat gaat inhouden, moet nog worden uitgezocht en moet in de overgangsregeling vastgelegd worden. Hiermee gaat de werkgroep dit voorjaar (2023) aan de slag.
Wat gebeurt er met (“kale”) psychotherapeuten die niet meedoen met de overgangsregeling naar KP-PT?
Zij zullen uiteindelijk hun BIG-registratie als psychotherapeut verliezen. Dit zal pas gebeuren wanneer het nieuwe specialisme KP-PT is ingesteld en de overgang van PT-en en KP-en is geregeld. En wanneer er voldoende tijd is gegeven voor iedereen om te kunnen voldoen aan de gestelde overgangsregeling. In het Advies Beroepenstructuur uit 2020 wordt wel als aandachtspunt […]